Veelgestelde vragen - Toelatingsbeleid gewasbeschermingsmiddelen
Gewasbeschermingsmiddelen kunnen niet zomaar worden gebruikt. Er gelden strenge eisen. Er is een wet, de Wet gewasbeschermingsmiddelen en biociden, die de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) controleert. Er mogen alleen middelen worden gebruikt, die zijn toegelaten door het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden (Ctgb), een onafhankelijke instantie van de rijksoverheid.
Ja, er is een wet. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) controleert of ondernemers die bestrijdingsmiddelen op de markt brengen en gebruiken, zich aan de regels van de Wet gewasbeschermingsmiddelen en biociden houden.
Zijn er wettelijke normen voor de afstand tussen lelieteelt en bebouwing of te wel spuitvrije zones?
Nee, er is geen wettelijke grondslag voor het instellen van generieke spuitvrije zones in bestaande situaties waar landbouwgronden grenzen aan bebouwde percelen. In nieuwe situaties, bijvoorbeeld bij de aanleg van nieuwe woonwijken, kan een zone in het bestemmingsplan binnen het plangebied van de ontwikkeling worden opgenomen.
De gemeente is niet het bevoegde gezag als het gaat om de toelating of het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen en kan het gebruik daarom niet verbieden.
De gemeente Westerveld neemt de zorg rondom gewasbeschermingsmiddelen serieus. Ten aanzien van taken en verantwoordelijkheden werkt de gemeente Westerveld samen met onder meer de provincie Drenthe, het waterschap Drents Overijsselse Delta en de rijksoverheid aan het complexe vraagstuk gewasbeschermingsmiddelen. Alle zorgen die er zijn, worden in deze samenwerking besproken. Omdat de bevoegdheden en verantwoordelijkheden over de verschillende overheden zijn verspreid, wordt (waar mogelijk) gezamenlijk naar oplossingen gezocht.
De gemeente houdt toezicht, omdat Burgemeester en Wethouders van de betrokken gemeente(n) bevoegd gezag zijn voor het Besluit bodemkwaliteit. De handhaving ligt bij de Regionale Uitvoeringsdienst Drenthe (RUD).